V období 4.7. - 8.7. bude prodejna Baška + Čeladná ZAVŘENO. Otevřeno bude opět od pondělí 11.7.2022, kdy rovněž začneme vyřizovat přijaté objednávky.

Kam se zahradním odpadem?

Během sezóny nám na zahradě vzniká mnoho odpadu organického původu. Jak s ním naložit a jak jej chytře zužitkovat?

Vytvořte si vlastní zeminu pro své rostliny a záhony

Je zbytečné neustále kupovat zahradní směsi. Tuto aktivitu naši předkové rozhodně nedělali. Dokázali si pomoci sami. Vaše zahradní aku sekačky se pravidelně starají o přísun kvalitní trávy. Zahradní traktory přeci neúnavně dodávají novou a novou biomasu. Stačí si jen vybrat místo na vašem pozemku, kam umístíte kompostér. Po několika letech z něj dostanete kvalitní zeminu.

Do kompostu ukládejte veškeré odpady rostlinného původu. Jediné, čemu se skutečně vyvarujte, jsou plevelnaté rostliny. Ty raději z vašeho pozemku ihned odstraňte. Zbytky zeleniny, listí, nebo třeba zbytky ovoce, to vše se na kompostu během několika málo let promění ve výživnou hlínu.

Kontejnery na bioodpad jsou v každé obci

Někteří lidé do kompostu nikdy nedávají spadané listí. Kompost se jím rychle plní, a navíc tlecí proces trvá mnohem déle. Proto můžete využít nádoby na bioodpad, které naleznete ve své obci. Některé obce mají přímo vyhrazené místo, kam je možné uložit větší množství bioodpadu. Jedná se o sběrné dvory, kde si s těmito surovinami hravě poradí.

Jak je to s pálením?

Současná legislativa nevidí pálení zahradního odpadu příliš ráda. Při pálení vždy musí být přítomna osoba starší 18 let. Stále je také nutno dozorovat. Ohniště je také nutno umístit 50 metrů od okraje lesa, nejlépe na hliněném podkladu. U sebe byste vždy měli mít prostředky k případnému uhašení ohně. Pro pálení zahradního odpadu platí, že se mají spalovat pouze suché suroviny. Oheň se také nesmí spalovat za pomocí hořlavých kapalin, mezi které se řadí například benzín. Pokud je inverze nebo silný vítr, nesmíte zahradní odpad pálit.

Existuje několik způsobů, jak naložit se zahradním odpadem. Je jen na vás, který si zvolíte.